Májusi idényzöldségek
Bizonyára számtalanszor hallottatok már (akár tőlünk is az iskolában) az idényzöldségek fogyasztásának előnyeiről. Mindezek közül talán a legfontosabb a magas vitamintartalom, ami ugye az egészség megőrzése szempontjából elengedhetetlen (talán ezt a jelenlegi helyzetben nem is kell bizonygatnunk). Persze szervezetünk vitaminellátását különféle pirulák, kapszulák, étrendkiegészítők segítségével is biztosíthatjuk; de lássuk be, sokkal kellemesebb és jobb élmény (gondolj csak egy friss, lédús, nyers karalábé elmajszolására) ha inkább a természetes vitaminforrásokat választjuk. Illetve, azt is érdemes megemlítenünk, hogy minden zöldség akkor a legolcsóbb, amikor éppen szezonja van, tehát ezért is érdemes tisztában lennünk az aktuális idényzöldségekkel. Nem utolsó sorban, pedig ezeket a zöldségeket nem szükséges távoli országokból importálni (nincs szállítás, károsanyag-kibocsátás, csomagolás), így vásárlásukkal egyrészt te magad is tehetsz valamit a környezet védelméért, másrészt pedig a hazai termelőket támogatod. Tehát, idényzöldséget választani minden szempontból remek döntés!
Milyen idényzöldségek vannak májusban?
Készítettünk Nektek egy listát, amin a májusi idényzöldségek és –gyümölcsök szerepelnek:
Burgonya
Brokkoli
Cékla
Cseresznye
Egres
Édeskáposzta
Fejes saláta
Fekete retek
Fekete ribizli
Fokhagyma
Földieper
Hónapos retek
Jégsaláta
Kapor
Karalábé
Karfiol
Kelkáposzta
Kínai kel
Lilahagyma
Madársaláta
Málna
Mángold
Meggy
Petrezselyem-zöld
Rebarbara
Ribizli
Rukkola
Sárgarépa
Snidling
Spárga
Spenót
Újhagyma
Vöröshagyma
Zöldborsó
A fenti zöldségekből, gyümölcsökből ebben a hónapban igazán ízletes főzelékeket, mártásokat, desszertet, szószokat, önteteket készíthettek, és természetesen nyersen is fogyaszthatjátok (csak előtte nagyon alaposan mossátok meg). Sőt, ha szeretnétek, akár le is fagyaszthattok belőlük egy-egy adagot későbbre is. A fagyasztott gyümölcsöket később, a forró, tikkasztó nyári kánikulában akár egy nagy pohár hűsítő limonádéba is beletehetitek (ezzel igazán izgalmassá téve az egyébként egyszerű italt) , vagy elkeverhetitek édesség gyanánt joghurtban (és ha nem adtok hozzá cukrot, akkor a kalóriatartalom miatt sem kell aggódnotok).
Érdekel a vendéglátás?
Tekintsd meg képzéseinket, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy ide kattintva add le a jelentkezésed akár most!
Telefon: +36-1-4035504, +36-1-4033585, +36-1-3185064
E-mail: info@gourmand-iskola.hu
Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.