Élelmiszerhulladék STOP
Egy friss kutatás szerint az ételek 30-40%-a a szemetesben végzi, ami nagyon kétségbeejtő arány. Persze erről nem csupán mi, a fogyasztók tehetünk, sajnos a boltok is sok mindent kidobnak, illetve az is gyakran előfordul, hogy már a betakarítás és a szállítás során a kukába kerül. Ebben a bejegyzésünkben 8+1 szuper tippet adunk, hogy hogyan csökkentheted az élelmiszerhulladékokat!
1. Nézd meg a szavatossági időt!
Mielőtt élelmiszert vásárolsz, mindenképpen nézd meg a szavatossági időt. Ha a lejárat túl közeli dátumra esik, akkor sajnos nagyobb eséllyel kell kidobnod, mielőtt megennéd/ meginnád. Ezért, törekedj rá, hogy olyan terméket válassz, aminek még aránylag messze van a lejárati ideje.
2. Írj listát
Bevásárlólista nélkül nagyobb eséllyel csábulsz el olyan élelmiszerek vásárlására, amire valójában nincs is szükséged, ezek pedig gyakran a kukában végzik. A bevásárlólista nem csak a hulladéktermelésed csökkenti, de abban is segít, hogy ne költs a kelleténél több pénzt a szupermarketben.
3. Akciók
Ne vásárolj nagyobb kiszerelésű élelmiszert csak azért, mert akciós! Gondold végig, hogy szükséged van-e ekkora mennyiségre, mielőtt megveszed!
4. Barátod, a fagyasztó
Ahelyett, hogy kidobnád a maradékot, inkább fagyaszd le! Hidd el, nagyon jól fog jönni egy álmos vasárnap délben, amikor nincs kedved főzőcskézni…
5. Komposztálj
Ha kertes házban laksz, akkor ahelyett, hogy a kukába dobod a szerves hulladékot, inkább komposztálj. Nem igényel túl sok felkészültséget, csak kell egy szeglet (vagy egy verem) a kertben, ahova összegyűjtöd a lebomló élelmiszerhulladékokat. Ezért még a talaj is hálás lesz neked!
6. Használd fel
Kiszáradt a kifli? Ahelyett, hogy ívesen a kukába dobnád, inkább készíts belőle egy ínycsiklandó mákos gubát a családnak vagy a barátaidnak!
7. Ne hagyd megromlani
Mert ha megromlott, akkor annak annyi… Ügyelj rá, hogy a közeli lejáratú terméket vedd ki a hűtőből, és ne azt, amelyik még hetekig eláll.
8. Add az állatoknak
Az állatok bizony nagyon hálásak tudnak lenni azokért a falatokért, amiket te már nem ennél meg…
+1 Add tovább
Egy fecske valóban nem csinál nyarat, de minél többen ügyelünk az élelmiszerhulladékok csökkentésére, annál hamarabb fogjuk érezni a pozitív hasznát. Tehát, terjeszd az igét, add tovább a tanácsokat a barátaidnak is!
Érdekel a vendéglátás?
Tekintsd meg képzéseinket, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy ide kattintva add le a jelentkezésed akár most!
Telefon: +36-1-4035504, +36-1-4033585, +36-1-3185064
E-mail: info@gourmand-iskola.hu
Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.