Lehet, hogy laktózérzékeny vagy?
A laktózérzékenység tünetei bár elég kellemetlenek, nem mindig egyszerű felismerni, hogy pontosan milyen problémával is állunk szemben. Ebben a bejegyzésünkben összegyűjtöttük nektek a leginkább jellemző tüneteket, amelyekre érdemes odafigyelnetek. A cikk végén pedig tippeket, tanácsokat találtok, hogy laktózérzékenység esetén hogyan érdemes átalakítanotok az étrendeteket.
A laktózérzékenység nem egy áldás, de ha tudomásul vesszük, és egy kicsit odafigyelünk, akkor tünetmentessé lehet tenni, és gond nélkül együtt lehet élni vele. Ha az alábbi tünetek közül egyet vagy többet tapasztalsz, akkor nem kizárt, hogy te magad is laktózérzékeny vagy:
- Hasmenés
- Puffadás
- Gyakori teltségérzet
- Hasfájás
- Hányinger
- Bőrelváltozások (ekcémaszerű bőrtünetek)
- Rossz közérzet, levertség, gyengeség
Ha a fenti tünetek valamelyikét laktóztartalmú étel vagy ital fogyasztása után tapasztalod, akkor sajnos nem kizárt, hogy a tejcukor fogyasztása okozza. Azonban a laktózérzékenységnek is vannak fokozatai: vannak, akik csupán a tej fogyasztását kell, hogy elkerüljék, mások minden laktóztartalmú ételt száműzni kényszerülnek az étrendükből. Mindenképpen azt javasoljuk, hogy fordulj szakemberhez és vizsgáltasd ki a problémát (annál is inkább, hiszen az is megeshet, hogy bár a fenti tüneteket olvasva magadra ismertél, mégsem a tejcukor a hunyó).
De addig is, íme néhány dolog, amire érdemes odafigyelned:
- Tej helyett válassz valamilyen alternatív változatot, fogyassz például rizstejet vagy zabtejet. Ezek között vannak natúr és ízesített változatok is. Biztosan lesz köztük olyan, amit megkedvelsz majd.
- Válassz laktózmentes élelmiszereket. A nagyobb szupermarketekben egész sorok, részlegek vannak, ahol kizárólag ilyen termékek sorakoznak.
- Főzéshez tejszín helyett használj rizs- vagy zabtejszínt. Szinte pontosan úgy viselkednek, mint a hagyományos tejszín, és az elkészült étel íze sem lesz más tőlük.
- Vaj helyett használj margarint, de vásárláskor ellenőrizd a címkén, mert bizony a margarinok közt is van olyan, ami tartalmaz laktózszármazékot.
Ügyelj a bélflórád egészségére
A belek folyamatos karbantartásához az egészséges étrend is hozzátartozik. Fontos, hogy sok rostot és minőségi szénhidrátot fogyassz, ezek ugyanis segítenek visszaállítani azt az egyensúlyt, amit a laktózbevitel felborított.
Érdekel a vendéglátás?
Tekintsd meg képzéseinket, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy ide kattintva add le a jelentkezésed akár most!
Telefon: +36-1-4035504, +36-1-4033585, +36-1-3185064
E-mail: info@gourmand-iskola.hu
Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.