Gasztronómiai trendek

Az étkezési szokások és gasztronómiai trendek folyamatosan változnak. Íme, néhány meghatározó gasztro-trend, amivel érdemes képben lennünk:

Fenntarthatóság és helyi alapanyagok

A fenntarthatóság egyre fontosabb szerepet játszik a gasztronómiában. A közeljövőben várhatóan még több étterem és kávézó fog figyelmet fordítani a helyi alapanyagok beszerzésére, csökkentve ezzel a szállításból adódó környezeti terhelést. A szezonális alapanyagok használata nemcsak a környezetet kíméli, hanem frissebb, ízletesebb ételeket is eredményez.

Növényi alapú étrendek térnyerése

A növényi alapú étrendek népszerűsége tovább növekszik. Az emberek egyre inkább keresik az egészséges, fenntartható és etikus étkezési lehetőségeket. Ennek következtében több növényi alapú húshelyettesítőt, tejtermékeket és készételeket találhatunk majd a boltok polcain és az éttermek kínálatában. Az innovatív növényi alapú ételek új ízélményeket és textúrákat kínálnak, amelyek nemcsak a vegánok és vegetáriánusok, hanem mindenki számára vonzóak lehetnek.

Új technológiák az éttermekben

Az új technológiák továbbra is alakítják a gasztronómiát. Várhatóan egyre több étterem fogja alkalmazni az okostelefonos rendelési rendszereket, az automatikus fizetési megoldásokat és az ételkészítés során használt robotokat. Ezek a technológiák nemcsak hatékonyabbá teszik az éttermek működését, hanem javítják a vendégélményt is, lehetővé téve a gyorsabb és pontosabb kiszolgálást.

Élményalapú étkezések

Az élményalapú étkezések iránti kereslet is növekszik. Az emberek nemcsak étkezni szeretnének, hanem különleges élményeket is átélni az étkezés során. Ennek köszönhetően egyre több étterem kínál tematikus vacsorákat, interaktív főzőesteket és látványos tálalásokat. Az ilyen élmények nemcsak az étkezést teszik emlékezetessé, hanem lehetőséget adnak a vendégeknek arra is, hogy többet megtudjanak az ételek elkészítéséről és a kultúráról, ahonnan származnak.

Kedves Szülők!

Előre is köszönjük, ha adójuk 1%-ával támogatják iskolánk fenntartóját, a GOURMAND Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakképzési Alapítványt.

Az Alapítvány adószáma: 18049828-1-41

Egészségtudatos választások

Az egészségtudatos étkezés továbbra is előtérben marad. Az emberek egyre inkább keresik az egészséges, alacsony kalóriatartalmú és tápanyagban gazdag ételeket. Ezért egyre több étterem és élelmiszerbolt fog kínálni ilyen opciókat, beleértve a cukormentes desszerteket, a teljes kiőrlésű gabonákból készült ételeket és a superfood alapanyagokat.

Nemzetközi ízek fúziója

A globális gasztronómia továbbra is inspirációt merít a különböző kultúrák ízeiből. 2024-ben várhatóan több fúziós étel jelenik meg, amelyek különböző konyhák legjobb elemeit kombinálják. Gondoljunk például egy japán-olasz fúzióra, ahol a sushi és a pasta találkozik, vagy egy mexikói-ázsiai kombinációra, amely új, izgalmas ízeket hoz létre.

Elérhetőségeink

Telefon: +36-1-4033585, +36-30-1952790

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.