Ezért egyél tojást
A tojás egyrészt igen sokféleképpen elkészíthető, másrészt elengedhetetlenül fontos tápanyagokat tartalmaz. Mindezek mellett igen alacsony a kalóriatartalma is (egy darab tojás mindössze 75 kcal-t tartalmaz), ezért szinte bármilyen fogyókúrába gond nélkül beilleszthető. E heti bejegyzésünkből megtudhatod, hogy miért érdemes rendszeresen tojást fogyasztanod.
A tojás zsírban szegény, azonban elsőrendű fehérjékben nagyon gazdag táplálék, emellett elengedhetetlen vitamin- és ásványi anyag-forrás. Könnyen emészthető, így a szervezetünk magas hatásfokkal képes hasznosítani a belőle nyert aminosavakat. Lássuk, pontosan milyen tápanyaghoz jut a szervezeted, ha tojást fogyasztasz!
- A tojás fehérje albumint tartalmaz, ami nem más, mint a legfontosabb kötő- és szállítófehérje.
- Az ovotransferrin fémek megkötésével támogatja az immunrendszer működését.
- Az E-vitamin és szelén ellenállóbbá teszi a szervezeted a krónikus betegségekkel szemben.
- A tojásban található A-vitamin segít megőrizni bőröd szépségét, késlelteti az öregedést, és javítja a látást.
- Az Omega 3 zsírsav (DHA) a sejtek közti kommunikációt támogatja, erősíti a szívünket, illetve serkenti az idegrendszeri és az agyi funkciók működését. Emellett stabilizálja a szervezet szerotonin- és a dopaminszintjét (ezek a hormonok felelősek a jó közérzetért, és segítenek elkerülni a depresszió kialakulását). A tojás mellett a halakban is található Omega 3 zsírsav, azonban a statisztikák szerint hazánkban az emberek sajnos igen kevés halat fogyasztanak.
- A lecitin javítja a sejtmembrán működését.
- Jó hatással van a gyomor- és bélműködésre, így segíti az anyagcserét.
- A benne található D-vitamin erősíti a csontokat.
- Bővelkedik kalciumban, vasban, cinkben, magnéziumban, káliumban, foszforban és nátriumban is.
A tojás tehát valódi szuperétel, ezért ajánlott 2-3 naponta fogyasztani.
Tükörtojás muffinformában sütve
Ha már unod a klasszikus főtt tojást, tükörtojást (vagy egyszerűen csak el szeretnéd kerülni a tojássütéssel járó olajszagot), akkor kapj elő egy muffinformát, kend ki olajjal, majd üsd bele a tojásokat, végül sózd meg, majd tedd be a sütőbe 180 fokon 15-20 percre. Az ínyencek borssal és csilivel is megszórhatják, illetve bacont, hagymakarikát is tehetnek a tetejére.
Érdekel a vendéglátás?
Tekintsd meg képzéseinket, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy ide kattintva add le a jelentkezésed akár most!
Telefon: +36-1-4035504, +36-1-4033585, +36-1-3185064
E-mail: info@gourmand-iskola.hu
Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.